Nagy Ervin filozófus

"A globális blöffel szemben állítom: van demokrácia liberalizmus nélkül/A semmivel szembenéző, a szabadságot végsőkig hajszoló posztmodern ember: térkép nélküli világcsavargó. Elidegenedik az Istentől, a természettől, a másiktól és végül önmagától."

 

Az erkölcsi demarkációs vonalon innen és túl

Magyar Nemezt 2002. július 31.


Bonyolult politológiai fogalom a legitimáció. Számos klasszikus és modern megfogalmazását találhatjuk az európai, de ma már a magyar politikai gondolkodás irodalmában is. A legtömörebb és talán a legtalálóbb definíciót Habermas adja: A legitimitás valamely politikai rend elismerésre méltó volta. Miből adódik az elismerés?
Az első ilyen elem az alkotmányos-jogi legitimáció. Ez azt a kérdést hordozza magában, hogy törvényes volt-e a hatalom megszerzése, illetve, hogy törvényesen gyakorolják-e azt. Mivel szabad választási rendszeren alapuló képviseleti demokráciában élünk, így az elismerés a választások tisztaságán áll vagy bukik. Ezt viszont soha annyi ember nem kérdőjelezte meg a rendszerváltozás óta, mint most. Sok választópolgár úgy érezte, hogy történhettek számolási hibák (más-más eredményeket kaptak az egyes választási bizottságok, mikor kis különbség miatt újra kellett számolniuk a voksokat). Habár ellentmondásos információk látnak napvilágot, a közvélemény sincs tisztában vele, mennyi lehet a legitimációt megkérdőjelezők száma. Úgy tűnik, nem mernek szembenézni a problémával. Vagy agyonhallgatják, vagy bagatellizálják, és egyszerűen csőcseléknek nevezik őket. Egy biztos: a Medgyessy-kormány hatalomra kerülésének legitimációját társadalmi szinten mérhető számú választópolgár vonja kétségbe. Az első fordulós szavazatok újraszámlálásának elutasítása, majd megsemmisítése után a kormányzás stabilitásának nagy kockázati tényezőjévé válik az alkotmányos-jogi legitimáció megrendülése.

http://mno.hu/portal/93913?searchtext=

 

 

Köszöntöm a neoliberális koalíciót!

Magy Nemzet 2002. május 29.

 

Fiatal vagyok és jobboldali. Az első egy állapot, a második a választott felelősség. A hétfői kormányváltás egy merőben új szituációt jelent számomra. Helyet kell keresnem, újragondolnom magam, az identitásom. Alkossak polgári kört? Alkotok. Jelentkezzek a demokráciavonalon? Jó. Menjek Himnuszt énekelni a Kossuth térre? Megyek. Lobogtassam a magyar zászlót? Megteszem. És még? Türelmetlen vagyok! Nézzem tétlenül a választott értékeim becsmérlését, a pragmatizmusnak elkeresztelt pénzérdek működését?!
Az érték nélküli világkép engem megijeszt. Ilyen vagyok. Szükségem van a magam felett álló erőben való hitre és az abból eredő értékek irányelveire. De nem ahogy ti, balliberális vének hiszitek. Nem Orbán Viktoréra, nem Pokorni Zoltánéra, nem Csurka Istvánéra, de nem is Dávid Ibolyáéra. Nem azért mentünk és megyünk az utcára, mi fiatalok, mert tekintélyt keresünk, vagy mert „orbánjugendek” lennénk. Nem tudtok ti semmit a fiatalok lelkéről, ha ezt hiszitek. Azért megyünk kedves öreg pszichologizáló tudós balliberális barátaim, mert hiszünk a hazánkban, hiszünk a magyarságban (15 millióban, kedves Medgyessy elvt…úr!), hiszünk az Istenben, hiszünk a rend társadalmában, a becsületben, a családban. Valahogy így fest ma egy jobboldali, ifjú ember politikai lélekrajza.

http://mno.hu/portal/80187?searchtext=

 

 

Ifjú Baloldali egységfront

Magyar Nemzet 2002. március 22.

 

Zászlófelvonás, ünnepi beszédek, vonuló, himnuszt éneklő magyarok – megemlékezések. Korabeli ruhába bújt márciusi ifjak a Múzeum körúton, egy kis kormányszidalmazás a Petőfi-szobornál, tömeg a Hősök terén, ragyogó fáklyák a Várban. Medgyessy eközben Monokon, Kossuth szülőhelyén haknizott. Néhány jól fésült karrierista, még több magatartás-zavaros és szülői indíttatású vörös nyakkendős vagy hosszú szoknyás fiatal azonban másféle lázban égett ezekben az órákban. Egy kérdés foglalkoztatta őket: mi lesz holnap?

http://mno.hu/portal/65981?searchtext=

 

 

Zöldek, színesek, tarkák

Magya Nemzet 2001. szeptember 25.

 

Magyarországon, hasonlóan Európa gazdaságilag fejlettebb országaihoz, az emberek jelentős része odafigyel a környezetét érintő kérdésekre, érzékenyen reagál a környezetszennyezésre és támogatja az az ellen harcolókat. A modern zöldpártok ma Európa-szerte összekapcsolják a környezetvédelmet a mezőgazdasággal. Nálunk ez a tendencia fokozottan is igaz lehet, hisz az agrárágazat a lakosság jelentős részének nyújt, vagy kellene hogy nyújtson megélhetést, így a politikai versenyfutás stratégiai tényezőjének számít. Európában viszont már sok helyen ezen is túlléptek, a politikai szervezetek, mint modern „cath-all pártok”, megpróbálnak a társadalom minden rétegének problémájára megoldást kínálni. Ilyen sikertörténet volt például a németországi zöldek átalakulása. A téma kibővítésére a túlélés szempontjából is szükség volt, hisz a klasszikus kereszténydemokrata, a szociáldemokrata vagy máshol a konzervatív és liberális pártok a ’80-as ’90-es évekre előkelő helyre emelték programjukban a környezetvédelmi kérdéseket, így megkérdőjelezték a zöldek speciális létjogosultságát. A zöldek tehát a bennmaradási kényszer nyomása alatt alakultak át rétegpártból érdekgyűjtő néppártokká.

http://mno.hu/portal/34267?searchtext=

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 1
Tegnapi: 11
Heti: 54
Havi: 341
Össz.: 68 687

Látogatottság növelés
Oldal: Archív - megjelent publicisztikák (Magyar Nemezet 2001-2)
Nagy Ervin filozófus - © 2008 - 2024 - nagyervin.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »